Så hyr du ut lokalerna – utan lokalförmedlare

13 oktober, 2019 Av av webmaster

Har du tomma lokaler som behöver hyras ut kan du antingen ta hjälp av en lokalförmedlare – eller hyra ut på egen hand. Gör du det själv krävs en hel del arbete men samtidigt spar du avgiften till förmedlaren.

Ett garage eller andra lediga lokaler? Allt går idag att hyra ut även om kraven på hyresgästen varierar beroende på lokalens utformning och storlek. Det är framförallt de större lokalerna (som hyrs av företag) som hyrs ut via förmedlare. Men även där kan man göra jobbet själv.

Så hyr du ut i fem steg

Du kanske har en större lokal i Kumla som du vill hyra ut. Första steget blir då att räkna ut hur stor lokalen är och göra en ritning över lokalen. De som hyr den kommer vilja räkna ut vilken verksamhet de kan ha och detta är inte minst viktigt vid lagerlokaler. Storleken är även helt avgörande för priset då man ofta jämför priset per kvadratmeter. Ta även ett flertal foton både utifrån och inifrån.

Andra steget är att du ser efter vad andra liknande lediga lokaler i Kumla kostar. Här får man både ta ställning till läge, storlek och funktion. Med pris, beskrivning och foton kan ett komplett prospekt presenteras. Försök att göra detta så snyggt som möjligt eftersom det även speglar hur du jobbar som hyresvärd.

Tredje steget är att marknadsföra dina lediga lokaler. Vilka företag i Kumla kan vara intresserad av dem? Hur når du dem? Räcker det med kontakter och lokal annonsering eller bör du ut på LinkedIn eller köpa platser på annonsnätverk?

Fjärde steget är att ta hand om spekulanter. Kom ihåg att det är en fri marknad och att köparen därmed kan komma med motbud eller alternativ. Tänk efter redan från början hur du ställer dig till ändrade villkor. Är priset, bindningstiden och annat i avtalet förhandlingsbart eller vill du hålla dig stenhårt till avtalets punkter?

Räkna med att det kommer spekulanter som inte kommer att hyra dina lediga lokaler. Det kan därmed ta en hel del tid. När ni väl överens är femte steget att kontrollera hyresgästen. Kolla upp dess ekonomi och att det inte finns skulder hos Kronofogden. Har personen som driver företaget haft konkurser tidigare? Det går till och med att anonymt kolla om personen fällts i svensk domstol tidigare.

Låter det krångligt? Kontakta en lokalförmedlare i Kumla eller Örebro som kan hjälpa till.