Allt du behöver veta om att bygga attefallshus

23 april, 2022 Av av webmaster

Hur stort får ett attefallshus egentligen vara, var får det placeras och vilket tillvägagångssätt är bäst för att bygga ett? Behövs bygglov och vad mer kan vara bra att tänka på? Läs allt du behöver veta om attefallshus här.

Storlek och utformning

Enligt Boverkets regler för attefallshus får en sådan byggnad vara max 30 kvm stor. Dessa 30 kvm är dock storleken för markytan – själva bostadsytan kan alltså vara större. Önskas ett större hus går det till exempel att bygga rymligt loft – då takhöjden, från mark till nock, får vara upp till hela 4 meter. Med en markyta på 30 kvm och ett loft på till exempel 10 kvm, blir den totala ytan invändigt alltså runt ca 40 kvm.

Om huset byggs för att kunna användas som permanentboende finns dock vissa krav på bostadsfunktioner, så som:

  • Kök- och badrumsmöjligheter
  • Tillräcklig rumshöjd
  • Brandkrav

Ett attefallshus som ska användas som boende ska alltså fylla ungefär samma funktioner som ett vanligt hem – det ska gå att laga mat, sköta hygien och att sova.

Placering av attefallshus

Det finns även vissa regler när det kommer till placeringen av ett attefallshus – det ska placeras i närhet till huvudbyggnaden men inte så nära att det tas för att vara en tillbyggnad. Huset ska alltså vara helt fristående men får inte placeras närmare än 4,5 meter från tomtgränsen – om det inte finns ett skriftligt medgivande från eventuella grannar.

Bygglov behövs inte men däremot behövs en bygganmälan till kommunen.

Olika alternativ för bygget

Husen kan uppföras på flera olika sätt – det går att göra i princip allt på egen hand likaväl som det finns alternativ där inget eget arbete behövs över huvud taget:

  • Nyckelfärdigt
  • Klimatskal
  • Byggsats
  • Egenbyggt från grunden

Med ett nyckelfärdig attefallshus behövs inget eget arbete över huvud taget – det byggs efter konstens alla regler och när det står färdigt är det bara att börja använda. Med ett klimatskal byggs själva skalet och insidan behöver sedan färdigställas.

En byggsats är ungefär som ett klimatskal – bara det att den som köper en behöver bygga ihop den på egen hand, alternativt anlita hantverkare. Sist men inte minst finns det dom som väljer att bygga allt helt själv från grunden – vilket kan vara det billigaste men också mest tidskrävande alternativet.