Frågorna om private banking som det söks mest på

30 april, 2019 Av av webmaster

Frågorna om private banking som det söks mest på

Private banking är en tjänst som riktar sig till kunder med stort kapital. Det erbjuds av de stora bankerna i Sverige, och även hos en del mindre institut. Dessutom finns det lågprismäklare som har en slags private banking, som riktar sig mot deras högst spenderade användare. De flesta har kanske hört begreppet någon gång, men hur mycket vet gemene man om egentligen private banking? Här är några av de frågor som folk söker mest efter på nätet och kan inte vi ge dig alla svaren så kan du läsa vidare genom att klicka här.

Hur mycket kapital behöver man för att använda tjänsten?

Hur mycket kapital som krävs varierar. Men det bör vara ganska mycket. En amerikansk finansportal hävdar att en miljon USD inte sällan är minimigränsen för de flesta banker. Hur mycket som gäller i Sverige är oklart.

Dock handlar det inte enbart om storleken på kapitalet, utan även om hur komplex ekonomin är. Om man till exempel äger bolag eller har utlandskopplingar kan private banking vara en passande tjänst, även om man har ett litet mindre kapital. Å andra sidan kan någon med ett större kapital, men en väldigt enkel ekonomi, inte ha särskilt stor nytta av tjänsten.

Vad tjänar en privatbankir?

Givetvis kan lönen variera ganska kraftigt mellan olika institut och banker. I Sverige finns inte särskilt mycket lönestatistik, och det är inte heller en särskilt stor yrkesgrupp i landet, men när vi tittar på utländska källor kan vi till exempel se att snittlönen i USA ligger omkring 800 000 kronor om året. En bra bit över medianlönen, alltså.

Till detta kan bonusar och provisioner tillkomma. Det är inte ovanligt att en privatbankir i USA tjänar runt en miljon svenska kronor om året. Om svenska privatbankirer kommer upp i samma lön är kanske inte sannolikt – åtminstone lär det vara mer ovanligt.

Vad gör en privatbankir?

Private banking är en tjänst där kunden till exempel kan få förvaltning och tillgång till ett nätverk av exempelvis duktiga jurister. Det har också kommit att bli en tjänst där kunden får hjälp med allehanda saker i vardagen. Det kan till exempel vara hjälp med att boka en resa, eller att hitta en privatkock till ett event.