En moderator kan bidra till att forma paneldebatten

En moderator kan bidra till att forma paneldebatten

5 november, 2022 Av av Olavi Strömberg

Föreställ dig själv att du håller i en paneldebatt och befinner dig halvvägs genom denna när den första mobilskärmen i publiken börjar lysa upp. Viss av åhörarna kan inte längre dölja sina gäspningar. Trots dina goda intentioner och ansträngningar börjar du förlora din publik. Ofta beror detta på att du inte är en tillräckligt skicklig moderator. En sådan är nämligen viktigare än många av de övriga komponenter som tillsammans utgör paneldebatten. Läs vidare så berättar vi mer!

Ju tidigare en skicklig moderator kallas in desto bättre

Det är viktigt att kalla in en skicklig moderator så tidigt som möjligt. Ju tidigare denne involveras i processen kring paneldebatten desto bättre. Han eller hon kan då vara med och påverka allt som rör detta evenemang och maximera förutsättningarna för att det ska bli lyckat.

De egenskaper som du bör hålla utkik efter hos personen ifråga är att denne kan:

  • Uppmuntra panelen till diskussion. Det är faktiskt ingen tillfällighet att paneldebatter och liknande diskussioner ofta leds av en tv-personlighet. Dessa lever nämligen på att skapa och hålla igång intressanta diskussioner.
  • Strukturera upp diskussionen. Vi har tidigare nämnt att det är en bra idé att ta in moderatorn i bilden så tidigt som möjligt. Genom att göra detta ges denne möjligheten att tänka ut bland annat vilka frågor som kan tänkas dela de olika medlemmarna i panelen. Det finns nämligen få saker som är lika trista som en panel där alla medlemmar håller med varandra.
  • Vara oberoende men ändå stimulerande. Det är såklart viktigt att den person som leder paneldebatten klarar av att hålla sig oberoende. Men samtidigt är det också viktigt att denne kan röra om lite grann i grytan. Detta kan bland annat göras genom ställa vassa frågor som ställer allting på sin spets.
  • Interagera med rummet som helhet. Personen ifråga bör även kunna interagera med rummet och involvera åhörarna i diskussionen om så anses vara lämpligt. Men det är också viktigt att personen som leder paneldebatten kan föra diskussionen tillbaka till de intressanta medlemmarna i panelen. Han eller hon behöver även kunna stoppa enskilda personer från att föra utdragna monologer.