De som arbetar med VVS vinner på arbetsmarknaden
Det är Sveriges Radio som skriver om hur de som jobbar inom VVS är vinnare på arbetsmarknaden. SR menar att om man garanterat ska hitta ett jobb, är det inom byggbranschen (VVS bland annat), transport eller vårdbranschen.
Sveriges radio hänvisar till en prognos, Var finns jobben?, som arbetsförmedlingen har publicerat nyligen. Förutom de som utbildar sig inom VVS, är det bland annat också golvläggare och murare som går en solig framtid till mötes.
Sveriges Radio har besökt ett gymnasium och deras VVS-verkstad, där blivande montörer inom VVS över på moment i stil med hårdlödning. VVS-läraren Bengt Danielsson, håller i trådarna.
– Idag lär jag eleverna hur man kopplar radiatorer och hur man hårdlöder kopparrör, säger han till Sveriges Radio. Eleverna har goda förhoppningar för framtiden:
– Det är skönt att veta att VVS-montörer är efterfrågade. Man vet att ifall man gör det bra, passar tiderna och sköter sig, kommer man att få ett jobb säkert.
En annan elev, Victor Gradstedt, följer sin fars fotspår som jobbar med rörläggning.
– Han säger att det är jättebra jobb. Dock är det pilligt och man måste verkligen fundera på hur man ska dra rören.
Emilio Binder, även han elev, konstaterar att det är både mycket tänkande och praktisk verksamhet. Han tillägger sedan att det blir ju inga nya hus utan värme, vatten och rör.
Bengt Danielsson, läraren, menar att de som jobbar med VVS lönemässigt ligger riktigt bra till inom byggbranschen. Detta eftersom att de i dagsläget är relativt få, samtidigt som de ska kunna mycket. Samtidigt säger han att det inte är helt lätt att jobba som med VVS.
– Det är rätt hårda krav på en självständig VVS-montör. Får man en fot in i branschen så har man dock i princip garanterat jobb för resten av yrkeslivet, menar han. Han avslutar sedan intervjun med lite snabbundervisning.
– VVS är en förkortning för värme, ventilation och sanitet. Det här missar man ofta att berätta i TV.